Literatuurlijst

voor de keuze staan
moeten kiezen
Cindy Cloïn en Hilmar Bijma
(uitgeverij Pepijn, isbn 9789078709152)
Ervaringsverhalen van ouders die naar aanleiding van de 20-wekenecho voor de keuze stonden hun zwangerschap al dan niet te behouden. Ook zorgverleners komen aan het woord, waarmee dit boek een breed beeld van dit keuzemoment geeft.

echo
Maarten Slagboom
(Atlas Contact Uitgeverij, isbn 9789045705415)
Als journalist en ervaringsdeskundige gaat Slagboom in gesprek met zorgverleners, ethici en met ervaringsdeskundigen over de dilemma’s die prenatale screening met zich meebrengt. De vraag ‘heb ik het goed gedaan’ blijkt voor zowel ouders die kozen voor afbreken als voor hen die kozen voor behouden van de zwangerschap niet altijd makkelijk te beantwoorden.

zwangerschap behouden
de dag dat ik doodging
Tania Bongers
(uitgeverij mistral, isbn 9789048818877)
Tania kreeg te horen dat ze baarmoederhalskanker had. Ze was toen 4 maanden zwanger. Ze besloot, tegen het advies van haar artsen in, geen abortus te laten uitvoeren.

zwangerschap voortijdig afgebroken
misschien was je vandaag wel geboren
Yvonne Gebbe en David Rozemeyer
(Uitgeverij d’ Jonge Hond, isbn 978-90-89102-18-8)
Wat doet het met je als je zwangerschap ineens anders verloopt? Wat doet het met je als je je kind op deze manier verliest? Yvonne en David laten zien hoe zoiets heftigs tegelijkertijd zo mooi kan zijn.

geen wiegje…, geen luiers…
Karin van den Bogaard
(VU Uitgeverij Amsterdam, isbn 9053833374)
Dit boek wil een inzicht geven in de problemen die ouders tegenkomen, wanneer zij besloten hebben de zwangerschap voortijdig af te breken. Er staan veel ervaringsverhalen waar ouders die met deze keuze te maken hebben gehad moed uit kunnen putten. Verder kunnen hulpverleners via de beschreven ervaringen een beeld krijgen van de problematiek van de ouders, en zo beter inspelen op de rouw over het onzichtbare kind.

liever bij mij…
Irene van Wesel
(uitgeverij Tekst & Inzicht, isbn 9789082327922)
Liever bij mij… vertelt het verhaal van 33 ouders en paren die een kindje, soms meerdere kindjes, hebben verloren tijdens of na de zwangerschap. Ook ouders die kozen om de zwangerschap voortijdig af te breken komen aan bod.

man & abortus
Basti Barconcini
(uitgeverij Sirene, isbn 9058 3152 90)
Na een abortus gaat heel veel aandacht, volkomen terecht, uit naar de vrouw, maar aandacht voor de man blijft goeddeels achterwege. En dat is ontzettend jammer en onterecht, want het is een ingreep die ook mannen niet onberoerd laat. Dit boek voorziet in de informatiebehoefte die er bij mannen leeft.

opnieuw zwanger
altijd een kind te kort
Jeannette Rietberg i.s.m. Dr. Maria Pel
(uitgeverij Dair, isbn 9789082149500)
‘Altijd een kind te kort‘ is een handboek voor ouders die zwanger zijn of willen worden nadat zij eerder een baby verloren rond de geboorte. Hoe ga je om met je angsten, onzekerheden, het verdriet van het verlies en tegelijkertijd de blijdschap om wat er komen gaat?

ervaringsverhalen zorgintensief kind
moeders zonder grenzen
Esther Kant en Willemijn Vereijken
(uitgeverij Lannoo, isbn 9789020991970)
Mailwisseling tussen twee moeders met een zorgintensief kind, waarbij ze openhartig spreken over hun onmacht, verdriet, angst én blijdschap. Een humorvolle getuigenis over het complexe en geweldige leven van een zorgintensief kind.

altijd anders
Denise Hilhorst
(uitgeverij Boekenbent, isbn 9789079116034)
Wat doet het met je als blijkt dat je kind niet gezond is, en dat ook niet meer wordt? Hoe verandert je leven, dat van je andere kinderen? Wat doet het met je relatie? Hoe reageert de omgeving? Welke oplossingen zocht en vond je, welke beslissingen nam je?

mijn Kit heeft Down
Maaike Vogelpoel
(uitgeverij Palmslag, isbn 9789491773006)
Zonder enige gereserveerdheid of omwegen vertelt Maaike in Mijn Kit heeft Down met liefde en humor welke invloed haar dochter met het syndroom van Down op haar gezin heeft.

liefde op het tweede gezicht
Illya Soffer en Paul Enkelaar
(dvd)
Een pakkende en ontroerende videodocumentaire over het dagelijkse leven van een aantal gezinnen met een kind met Downsyndroom.

verlies en rouw
stille baby’s
Christine Geerinck-Vercammen
(De Arbeiderspers, isbn 9789029505055)
Chtistine Geerinck-Vercammen gaat in op de theoretische en medische aspecten, maar bespreekt vooral de psychosociale verwerking van het verlies, de bevalling en het afscheid nemen. Bovendien gaat ze in op de vraag hoe het daarna op korte en lange termijn met de ouders gaat, ook in verband met een volgende zwangerschap.

twinkeling
Monique Van Der Meer
(uitgeverij Attrakt B.V., isbn 9789460510052)
Een sprookje voor volwassenen over verliesverwerking, geschreven door een moeder die 3 kinderen verloor en ze letterlijk een plek in haar lichaam en dus in haar leven geeft.

vingerafdruk van verdriet
Manu Keirse
(uitgeverij Lannoo, isbn 9789020942231)
Een boekje om er af en toe eens bij te pakken. Er wordt ingegaan op de emoties die je kunt ervaren bij rouw en gaat dieper in op de waarom-vraag die vaak rondom rouw gesteld wordt.

kinderen helpen bij verlies
Manu Keirse
(uitgeverij Lannoo, isbn 9789020984538)
Een wegwijzer voor het omgaan met rouw en verlies bij kinderen.

geen blote voetjes in het gras
Stichting Lieve Engeltjes
(Gopher Publishers, isbn 9789076249704)
‘Geen blote voetjes in het gras’ bevat meer dan 50 verhalen van vrouwen en een enkele man over hoe ze het verliezen van hun kindje hebben ervaren. Het zijn openhartige verhalen, schrijnend en troostend tegelijk.

zwangerschapsverlies
anders
Elsemiek Corvers en Marleen Oud
(uitgeverij Ogentroost, isbn 9789081375245)
Soms loopt je zwangerschap anders dan gehoopt. Hoe leg je dat uit aan je peuter of kleuter? Het boek ‘anders’ opent dit moeilijke gesprek en laat zie dat kinderen dit verlies op geheel eigen wijze beleven.

In de zee van mama’s buik
Leen van den Berg en Femke Gerestein
(uitgeverij de eenhoorn, isbn 9789058383815)
Op een dag landt er een sterrenkind in de zee van mama’s buik. Het kind bouwt daar een boot. Plots gaat het stormen. Is de boot daar wel tegen bestand? Een teder verhaal over de verwachting van een baby die helaas niet levensvatbaar blijkt.

mama had een baby in haar buik
Femke van Midden
(eigen beheer, 9789081695220 isbn )
Dit boekje biedt ouders een goede leidraad om hun kinderen te informeren, te ondersteunen en te betrekken in de vreselijke periode van afscheid nemen van hun babybroertje of -zusje. Ook geeft het informatie over de crematie.

overlijden na een periode van ziekte
ridder Noah
Monique Caniels-Uithuisje en Nicole Moerman
(uitgeverij, isbn 9789090290232)
Als Ridder Noah geboren wordt is hij heel erg ziek. De dokters denken dat hij het niet gaat redden. Maar Ridder Noah wil leven! Hij gaat het gevecht aan met draak Nero en draakje Longo, die zijn buikje heel erg ziek maken. Uiteindelijk verliest ridder Noah zijn strijd.

de reis van Sterretje
Esther Bohte – de Wilde
(voelsprietje uitgeverij, isbn 9789082421408)
De reis van Sterretje” is een met olieverf geïllustreerd prentenboek over Sterretje’s komst en leven op aarde. Maar dan wordt ze ziek en moet ze uiteindelijk terug naar het sterrenbestaan.

uitleg over gevolgen genetische afwijkingen
mijn zusje heeft downsyndroom
Jon Doppen
(uitgeverij Pica, isbn 9789077671955)
downsyndroom
In dit kleurige prentenboek wordt aan kinderen uitgelegd wat het Downsyndroom is. Het nieuwe zusje ziet er anders uit, en is ook een beetje anders dan andere kinderen. Soms is dat raar, maar dat kan ook fijn zijn.

het mondje van Lynn
Joyce Kabalt
(eigen beheer, isbn 9789090285238)
Pierre Robin Sequentie
Dit voorleesboekje is voor peuters en kleuters die een broertje of zusje krijgen met Pierre Robin Sequentie. Deze kinderen hebben een kleine onderkaak en open gehemelte. Met behulp van dit boekje kunnen de ouders op een kindvriendelijke manier uitleggen wat er anders is aan het broertje of zusje.